Göz Kaşıntısı

Göz Kaşıntısı

 

  • Göz Kaşıntısı Neden Olur?

    • Bahar dönemi, çiçeklerin açılması ile polenler saçılırken, doğa yeniden hayata döner. Bu dönem gözlerimizin en güzel renklerdeki çiçekleri, uyanan yeşili gördüğü dönemdir. Ayrıca gözlerimizin en çok kaşındığı dönemde bahar aylarıdır. Göz kaşıntısı temelde alerjinin bir sonucudur.

      Kaşınma tüm vücudumuzda ortaya çıkabilen ve genellikle alerji ye bağlı olan bir belirtidir. Histamin adı verilen maddenin salgılanması, tüm vücudumuzda kaşıntının en büyük sebebidir. Genel alerjilerde antihistaminik adı verilen ve bu maddenin etkisini ortadan kaldıran alerji ilaçları kullanılır. Göz kaşıntısı da histamin adı verilen maddenin salgılanmasına bağlı ortaya çıkıyor. Özellikle göz pınarı dediğimiz burun tarafındaki bölge en çok kaşınan bölgedir. Zaman içinde göz kapaklarının iç yüzeyleri alerjiye bağlı olarak düzensizleşmekte, papilla denilen kabartılar oluşmaktadır. Düzensiz göz kapağı göze sürttükçe hem kaşınmaya hem yana batma ve sulanmaya neden olmaktadır. Ayrıca gözleri kaşımak, mekanik olarak histamin salgısını arttırmakta ve daha çok kaşıntıya neden olmaktadır.

      Büyüklerimizin dediği kaşıma, kaşıdıkça kaşınır sözü aslında bilimsel bir gerçektir.
  • Göz Kaşıntısı Neye İşarettir?

    • Göz kaşıntısı büyük ihtimal alerjiye ve onunla el ele giden göz kuruluğuna işarettir. Özellikle kuru iklimlerde, gözlerin kuruması ile alerjenler göz yüzeyinden göz yaşı ile temizlenemezler ve kaşıntı oluşur. Sahil bölgelerde ise nemli hava küf oluşumuna neden olurken, daha belirgin olan bitki örtüsü de polenler sebebi ile alerji yaparak kaşıntıya sebep olabilir.
  • Göz Kaşımak Gözlere Zarar Verir Mi?

    • Gözleri kaşımak kısa dönemde daha çok kaşıntıya ve göz tahrişine neden olur. Ama daha önemlisi uzun dönemde korneanın yumuşamasına ve körlüğe kadar gidebilecek görme kayıplarına sebep olabilir. Özellikle çocukların kuvvetli ve sık göz kaşıması ileride keratokonus hastalığı için zemin hazırlar. Bu nedenle kaşıntının önüne geçmek çok önemlidir. Doktorunuzun bu konudaki önerileri ile göz kaşıntısının önlenmesi mümkündür. Gözünü çok ovuşturan çocuklarını muhakkak göz doktoruna götürmelisiniz.
  • Göz Kaşıntısı Nasıl Geçer?

    • Göz kaşıntısı alerjiye bağlı ise özellikle alerji yapan sebep neyse ortamdan uzaklaşırsa geçer. Polen alerjileri genelde baharda artarken, ev tozu alerjileri tüm yıl devam eden kaşıntıya sebep olabilir. Bu nedenle baharda çocukların çok açık hava ve çimenlik alanlarda oynanmaması, güneşe gözlükle çıkması ve şapka takması göz kaşıntısını azarlatabilir. Ev tozlarını azaltmak için odalar sık havalandırılmalı, uzun tüylü halılar ve evcil hayvanlardan sakınılmalıdır.

    • Pratik önerilerin başında ise kaşınan gözü kaşımamak, soğuk hatta buzlu su ile yüzü yıkamak ve gözlere soğuk kompres uygulamak sayılabilir. Çay pansumanı kaşıntı için çok faydalı değildir. Ayrıca sıcak uygulamalar genelde kasıntıyı artırırlar.

  • Göz Kaşıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

    • Göz kaşıntısı için birçok zararsız allerji damlaları mevcuttur, bunlar doktor kontrolünde kullanılarak kısa sürede kaşıntıyı ortadan kaldırılabilir. Bu damlalar birkaç gün içinde etki gösterirler bu nedenle hemen bir gün kullanıp iyi gelmedi demek doğru değildir. Bu damalardan birisi ile sonuç alınamazsa bir diğer iyi sonuç verebilir. Ayrıca göze yapışan alerjenleri temizlemek için suni göz yaşı damlaları da kullanılabilir.

    • Kaşıntıya iyi gelen ancak glokom, göz tansiyonu yükselmesi, katarakt riskleri taşıyan kortizonlu damlalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Unutmayın bazen iyi gelmiş gibi düşünülen ilaçlar kalıcı zararlar verebilir. Göz doktoru kontrolü olmadan ilaç kullanmaktan kaçınmalısınız.

  • Ara 16, 2022

Son Yazılar

Tüm Yazıları Listele >>>

Randevu İçin

0 (344) 235 44 44

Uğur Göz Hastanesinde alanında uzman doktorunuzdan randevu almak çok kolay!

Randevu Al