ÇocuklardaGünlük yaşantınızı olumsuz etkilemeye başlayan görme azalması, kamaşma ya da iki göz arasında görme farkı varsa ameliyat zamanı gelmiş demektir. Katarakt gelişiminin durdurulması ya da geriye döndürülmesi tıbbi tedavi ile mümkün değildir. Katarakt tedavisinde uygulanacak tek tedavi yöntemi cerrahidir. Kataraktlı olan mevcut lens göz içinden alınarak yerin saydam mercek yerleştirilir. Kataraktın alınması için eskiden geleneksel olarak dikişli yöntem kullanılıyordu. Bu yöntemde operasyon daha uzun sürede tamamlanıyordu ve ameliyattan sonra batma yanma ve bulanık görme gibi şikayetler daha fazlaydı.
Bu eski yöntemde tekrar dikişlerin alınması gerekmekteydi. Artık günümüzde modern yöntemler geliştirildi. Fakoemülsifikasyon denilen en modern katarakt cerrahisi yönteminde korneadan çok kısa bir kesiden göz içine aletler ile girilerek ultrason enerjisi ile lens çok minik parçalara ayrılarak vakumla çekilmektedir. Bu küçük kesi yerinden göz içine katlanabilir mercek yerleştirildikten sonra dikiş konulmadan operasyon tamamlanmaktadır.
Fakoemülsifikasyon yöntemi, geniş bir kesi olmadığı ve kapalı sistemde çalışıldığı için erken dönemde görme düzeyini arttıran oldukça güvenli komplikasyonu çok az olan bir yöntemdir. Operasyon sonrası gözden tekrar dikiş alınması da söz konusu değildir. Cerrahide standart olarak lokal anestezi uygulanmaktadır. Gözünüz uyuşturulduğu için operasyon sırasında bir şey hissetmeyeceksiniz, belki gözünüze hafif dokunmaları hissedebilirsiniz.
Operasyon kataraktınızın tipine göre, yaklaşık 5-10 dakika kadar sürmektedir. Bu süre içerisinde başınızı ya da gözünüzü hareket ettirmemeniz gerekmektedir. Fako cerrahisi sırasında standart olarak nabız ve tansiyon değerleriniz monitorize edilmektedir. Doktorunuz ile operasyon sırasında her an iletişim halinde olabilirsiniz.