Kornea tabakası normalde bir kürenin yüzeyi gibidir belli bir eğimi vardır .Korneanın enine ve boyuna eğiminin farklı olması durumuna astigmatizma denir.Nadiren göz içi lensinin yüzey düzensizliğinden de kaynaklanabilir.
Kornea veya lensin yüzeyi pürüzsüz ve düzgün bir şekilde kavisli değilse, ışık düzgün bir şekilde kırılmaz . Bu da ışıkların gözümüzün arkasındaki sinir tabakasına eğik bir şekilde düşmesine ve görüntünün bulanıklaşmasına neden olur. Astigmatı olan hastalar hem yakını hem de uzağı bulanık görürler.
Astigmatı olan hastalar bulanık görme, göz ağrısı ,kirpik dibi iltihabı tekrarlayan arpacık , baş ağrısı ,gece araba sürme esnasında ışıkların saçılması gibi şikayetler yaşar.
Çocuklar bu rahatsızlıkların farkında olmayabilir ,tek gözünde olabilir ifade edemeyebilir . astigmat bozukluğun zamanında farkedilmemesi tembellik dediğimiz ömür boyu kalıcı görme kusurlarına yol açabilir . Çocuklarda 1-2 yaşlarında mutlaka göz kontrolü yapılması gerekir.Böyle bir kontrol astigmat göz bozukluğu‘nun vakitlice teşhis edilmesini sağlar , Çocukların gözlerini göz tembelliği riskinden korur.
Görülen kırılma hataları aşağıdakileri içerebilir;
- Yakın görüşlülük (miyopi)
- Uzak görüşlülük (hipermetropi)
Astigmata sahip yetişkinler vizyonlarının olması gerektiği kadar iyi olmadığını fark edebilirler. Çocuklar, bu rahatsızlığa sahip olduklarının farkında olmayabilir. Bulanık veya çarpık vizyondan şikayet etmeleri pek mümkün değildir.
Normal bir gözde, kornea ve mercek odak retina üzerinde ışıklara odaklanır. Astigmata sahip bir göz, ışığa yanlış odaklanır. Yakın ve uzak nesnelerin her ikisi de bulanık görünür.