Çocukluk çağı kataraktları görülür görülmez hiç beklemeden ameliyat edilmelidir .
Ameliyatın gecikmesi tembellik riskinin artması ve başarı şansının azalması sonucunu doğurur.
Erişkin katarakt vakalarında Günlük yaşantınızı olumsuz etkilemeye başlayan görme azalması, kamaşma ya da iki göz arasında görme farkı varsa ameliyat zamanı gelmiş demektir.
Günlük yaşantıyı olumsuz etkileme kişinin yaşam şartlarına göre değişir.Aktif çalışan bilgisayar kullanan araç kullanan kişilerde daha erken aşamalarda ameliyat kararı verilebilir.
Diyabet hastalarında zamanla katarak hastalığı da şeker hastalığı da ilerleyeceği için daha erken aşamada ameliyat kararı verilir.
Katarak hastalığı ilerlediğinde Göz merceği sertleşebilir , kalınlaşabilir, eriyebilir bir nevi çürüme yapabilir.
Bu durumlarda Hem ameliyat zorlaşır , hem göz tansiyonu ortaya çıkabilir Hem de mercek takmak zorlaşır mercek takabilmek için ilave cerrahiler gerekebilir.
. Fakoemülsifikasyon denilen en modern katarakt cerrahisi yönteminde korneadan çok kısa bir kesiden göz içine aletler ile girilerek ultrason enerjisi ile lens çok minik parçalara ayrılarak vakumla çekilmektedir. Bu küçük kesi yerinden göz içine katlanabilir mercek yerleştirildikten sonra dikiş konulmadan operasyon tamamlanmaktadır.
Fakoemülsifikasyon yöntemi, geniş bir kesi olmadığı ve kapalı sistemde çalışıldığı için erken dönemde görme düzeyini arttıran oldukça güvenli komplikasyonu çok az olan bir yöntemdir. Operasyon sonrası gözden tekrar dikiş alınması da söz konusu değildir. Cerrahide standart olarak lokal anestezi uygulanmaktadır. Gözünüz uyuşturulduğu için operasyon sırasında bir şey hissetmeyeceksiniz, belki gözünüze hafif dokunmaları hissedebilirsiniz.
Operasyon kataraktınızın tipine göre, yaklaşık 5-10 dakika kadar sürmektedir. Doktorunuz ile operasyon sırasında her an iletişim halinde olabilirsiniz.