İçindekiler
Excimer lazer tedavisi, kornea tabakasının kırıcılık gücünü değiştirerek, miyop, hipermetrop ve astigmat bozuklukları tedavi eden bir lazer tedavisidir. Excimer lazer tedavisi binlerce küçücük lazer atışı ile kornea yüzeyinin eğimini değiştirir. Kornea yüzeyini biraz düzleştirerek miyop bozukluğu, biraz sivrileştirerek Hipermetrop göz bozukluğunu tedavi eder.
Gözün iki tane ışığı kırıcı ortamı vardır. Bunlardan birincisi ve asıl güçlü olanı kornea tabakası, diğeri doğal göz içi lensidir. Bu iki tabakaya yapılan birçok müdahale ile göz bozuklukları tedavi edilir.
Excimer lazer tedavisi kornea tabakasında etkisini gösterir.
Kornea tabakası bir kürenin yüzeyi gibi eğimli bir yapıdadır. Korneanın eğimi, kamburluğu ne kadar fazla ise kırıcılık gücü o kadar fazladır ve gözde miyop bozukluk olur.
Korneanın eğimi ne kadar az ise kırıcılık gücü o kadar az olur ve gözde hipermetrop bozukluk olur.
Gözün iki tane ışık kırıcı ortamı vardır. Bunlardan birincisi ve asıl güçlü olanı kornea, ikincisi de doğal göz lensinizdir.
Excimer lazer tedavisi, excimer lazer cihazı ile binlerce küçük lazer atışı yapılarak korneanın adeta tıraşlanması ve yeniden şekillendirilmesi işlemidir. Tedavi öncesi yapılan ölçümlerle elde edilen veriler ve düzeltilecek olan bozukluk miktarı cihazın bilgisayarına girilir. Cihaz hangi noktalarda ne kadar lazer atışı ne kadar düzeltme yapacağını hesaplar.
Hasta, cihazın özel yatağına yatar, cihazın işaret ışığına bakar. Cihaz hastanın göz bebeğini algılar ve gözü takip sistemi devreye girer.
Yeni nesil lazer cihazlarında takip sistemi çok hızlı çalışır, binlerce lazer atışının her biri adeta nişan alınarak, güdümlü füze gibi tam planlanan noktaya düşer. Hastanın gözünü oynatması bu sistem sayesinde problem oluşturmaz. Tedavi saniyeler içinde tamamlanır.
Lazer uygulaması ağrısız bir işlemdir. Sadece damla anestezisi ile yapılır. Çok heyecanlı, gergin hastalarda işlem öncesi sakinleştirici ilaçlar kullanılır, işlemin sakin ve rahat geçmesi sağlanır. Lazer tedavisi tamamlandığında gözünü kapatmaya gerek yoktur, hasta kendisi kalkıp yürüyerek gidebilir araç kullanmaması gerekir.
Excimer lazer tedavisinin maliyeti uygulanan yöntem ve kullanılan teknolojiye göre değişir. Fiyat araştırması ve karşılaştırması yaparken bu hususları mutlaka dikkate almak gerekir.
19-20 yaşında ikinci el, eski nesil lazer cihazı ile tedavi yapıldığında veya keratom cihazı ile bıçaklı olarak Lasik tedavisi yapıldığında maliyet daha düşük olabilir. Bu hususlar yapılan işlemin güvenliğini ve başarı şansını etkileyen hususlardır.
Yeni excimer lazer cihazı ile tedavi yapıldığında ve Femtosaniye lazer ile femtolasik tedavisi yapıldığında maliyet daha yüksek olur. Hepsinin ismi lazer olmakla beraber bu yöntemlerin güvenliği ve başarı şansı açısından farkları vardır.
Lazer tedavisi yaptırırken işlemin hem güvenli hem de başarılı olması için yeni teknoloji ve Femtosaniye lazer destekli olup olmadığını gözetmek gerekir.
Excimer lazer tedavisi kornea yüzeyini yeniden şekillendirerek, korneanın eğimini artırarak veya azaltarak tedaviyi gerçekleştirir.
Kornea yüzeyinin eğimi, gözün kırıcılık gücünü yani göz derecesini belirler. Kornea eğimi ne kadar fazla ise kırıcılık gücü o kadar fazla olur, miyop bozukluk olur. Kornea yüzeyinin eğimi ne kadar az ise kırıcılık gücü az olur, hipermetrop bozukluk olur.
Lazer tedavisi korneanın ön yüzeyinin eğimini değiştirerek tedavi yapar.
Tedavi planları cihazın bilgisayarına girilir.
Cihaz hangi noktaya ne kadar lazer uygulanacağını hesaplar.
Hasta cihazın yatağına yatar.
Göz takip sistemi ile gözbebeğini tanır ve hafızasına alır. Saniyeler içinde binlerce lazer atışı yapılır. Her atış öncesi takip sistemi, atış yapılacak olan noktayı tekrar tekrar kontrol eder ve olması gereken yere atış yapılır.
Tedavi esnasında hastanın gözünü oynatması bir sorun oluşturmaz.
İşlem ağrısız ve son derece güvenli bir işlemdir. Büyük problemler yaşanması, görme kaybı gibi ihtimaller yoktur.
Tedavi sonrası göz kapatılmaz, koruyucu kontakt lens takılır. Hasta kalkıp evine gider. Araç kullanmaması gerekir.
İşlem sonrası iyileşme, no touch tedavisinde bir ay kadar sürerken femtolasik tedavisinde 2 günde iyi görmeye ulaşılır.
Güvenli bir tedavi için;
Hastanın yaşının 18 yaş ve üzeri olması gerekir.
Bozukluğun ilerlemesinin durmuş olması gerekir.
Kornea yapısının düzenli ve kornea kalınlığının yeterli olması gerekir.
Göz yapısına göre no touch ve femtolasik tercihinin doğru yapılması gerekir.
No touch veya PRK tedavisi yapıldığında ise yanma batma şikayetlerinin geçmesi 4-5 gün kadar sürer, görme düzeyinin tam olarak iyileşmesi bir ayı bulur.
PRK – No Touch Yöntemine Göre Avantajları
- - Daha yüksek dereceli göz bozukluklarında uygulanabilir.
- - Daha konforlu bir işlemdir. Bu işlemde ağrı olmaz, tedavi yapılan gün gözlerde hafif batma şikayetleri olur ve 2. günde tamamen geçer.
- - Görmenin düzelmesi daha hızlıdır, hasta ikinci üçüncü günde tam görmeye ulaşır.
- - Refraktif stabilite dediğimiz yapılan tedavinin geri dönmemesi açısından özellikle hipermetrop ve astigmat bozukluklarda olumlu anlamda fark yaratır.