Retina Dekolmanı | Uğur Göz

Retina Dekolmanı

 

  • Retina Dekolmanı

    • Retina gözün arka duvarında yerleşik, ışığı algılayan sinir tabakasıdır. Gözümüzü bir odaya benzetirsek retina tabakası bu odanın iç yüzünü kaplayan duvar kağıdı gibidir. Retina tabakasında çeşitli sebeplerden yırtıklar ve delikler oluşabilir, bu yırtıklardan retina altına dolan sıvı retinanın yapıştığı iç duvardan ayrılmasına yol açar. Bu duruma retina dekolmanı denir.

    • Gözün iç duvarında yapıştığı yerden ayrılan retina, artık ışığı algılayamaz. Tedavi edilmediği taktirde kesin körlükle sonuçlanır. Retina dekolmanına sebep olabilecek yırtıklar genetik yatkınlık sonucu kendiliğinden olabilir, göze gelen travmalar sonucu oluşabilir. Özellikle miyop göz bozukluğu olan kişiler retina yırtıkları açısından en riskli grubu oluşturur. Miyop göz bozukluğu olan hastalar gözlük numarası açısından olduğu kadar retina delik ve yırtıkları açısından da kontrol edilmelidir.

      Tedavi edilmediği taktirde kesin körlükle sonuçlanır..
  • Retina Dekolmanı Bulguları

    • Retina yırtık ve delikleri siyah leke uçuşmaları ve şimşek çakar gibi ışık parlamaları şeklinde şikayet verir. Erken aşamada tespit edildiğinde basit bir lazer tedavisi ile problem giderilir , retina dekolmanı oluşma riski ortadan kaldırılır. Retina dekolmanı, görme alanının bir kenarında ışık parlamaları, siyah lekeler ve bölgesel görme azalması şikayetleri ile başlar. Genelde hızla ilerler, günler içerisinde hasta görmesini tamamen kaybeder.
  • Retina Dekolmanının Tedavisi

    • Retina dekolmanının tedavisi acil ameliyattır. Tedavinin gecikmesi ameliyatın başarı şansını azaltır. Retina dekolmanı ameliyatını kökü topraktan sökülmüş bir bitkinin tekrar ekilmesi gibi düşünebiliriz , bitki ne kadar erken ekilirse yeşerme ihtimali o kadar artar. Yani dekolman hastalığı beklemeden derhal ameliyat edilmesi gereken bir hastalıktır. Dekolman ameliyatı göz cerrahisinde uygulanan en büyük ameliyatlardan biridir. Katarakt ameliyatı ağaçtan düşen birini tedavi etmek ise retina dekolmanı ameliyatı onuncu kattan düşen birini tedavi etmek gibidir.
    • Dekolman ameliyatında gözün iç duvarından ayrılmış olan retina tekrar yerine getirilir. Yerine kaynaması için lazer tedavisi yapılır. Retinanın tam olarak kaynaması 12 gün kadar sürer. Bu süreçte retinayı gözün iç duvarına yapışık vaziyette tutmak için tamponad dediğimiz silikon veya gaz kullanılır. Bu maddeler uygulanmadığında retina göz duvarına yapışık vaziyette duramaz ve yerine kaynama imkanı olmaz. Uygulanan silikon veya gazın etkili olabilmesi için 12 gün boyunca hastanın başını belirli bir pozisyonda tutması gerekir. Uygulanan silikon veya gazın yapacağı baskının tam retina yırtığının olduğu yere denk gelecek şekilde baş pozisyonu uygulanması, ameliyat kadar önemli bir durumdur. Yani dekolman hastalığının tedavisinin yarısı ameliyat ise diğer yarısı da hastanın uygulaması gereken baş pozisyonudur. Hastanın erken dönemde baş pozisyonunu uygulamaması tedavideki başarısızlığın en önemli nedenlerinden biridir. Gaz uygulanan hastalarda, gaz birkaç hafta içinde kendiliğinden çekilir. Silikon uygulanan hastalarda birkaç ay sonra silikonun tekrar alınması gerekir.
Kullanıcı deneyimini geliştirmek için, çerezler kullanıyoruz. Çerez Politikamız