Kuru Göz Tedavisi | Uğur Göz

Kuru Göz Tedavisi

  • Kuru Göz Nedir?

    • Gözyaşının miktarı ve kalitesi göz yüzeyinin sağlığı için çok önemlidir. Gözyaşı basit bir sıvı değildir. Göz yüzeyinde katmanlar halinde bulunur. Göz yüzeyine sıkı yapışması için müsin dediğimiz protein tabakası, en yüzeyde gözyaşının çabucak uçup gitmesini engellemek için yağ tabakası ve bu iki tabakanın arasında sandeviç gibi gözyaşı tabakası vardır. Bu katmanları oluşturan unsurlar (protein göz yaşı ve yağ) göz yüzeyinde, göz kapağının içinde ve orbital kemik duvar iç kısmına yerleşik salgı bezlerinden sürekli salgılanır. Ve göz kırpma hareketi ile bu katmanlar adeta mala gibi göz yüzeyine yayılır.

    • Gözyaşı unsurlarının salgısının azalması veya göz kırpma hareketi ile göz yüzeyine düzgün şekilde yayılmaması göz yüzeyinin olması gereken sağlıklı yapısını bozar. Göz kuruluğu vakalarının büyük bir çoğunluğu gözyaşının çabuk uçup gitmesinden kaynaklanır. Gözyaşının üretiminin azalmasına bağlı kuruluk vakaları daha az görülür. Göz kapağının yapısal ve fonksiyonel bozuklukları da nadiren göz kuruluğuna yol açar. Göz kuruluğu durumlarında göz kırpma hareketleri bir sürtünmeye dönüşür ve yanma batma kuruluk hissi gibi şikayetler oluşur.

    • Göz yüzeyinin nemli yapısı net görme için de çok önemlidir. Bu düzenin bozulması görme düzeyini de olumsuz etkiler. Kuruluğun şiddetine göre basit yanma batma şikayetlerinden, görmeyi tehdit eden komplikasyonlara kadar çok farklı boyutlarda problemler oluşur. Göz kuruluğu şikayetleri son 20 yılda özellikle akıllı telefon ve tablet kullanımının yaygınlaşmasına paralel şekilde çok artmıştır. Telefon tablet kullanma gibi yakın uğraşılarda, dakikada 12 olan göz kırpma sayısı 5-6 ya düşer. Biraz önce bahsettiğimiz katmanların göz yüzeyine yayılması düzenli bir şekilde yapılamaz . Gözyaşı göz yüzeyinden çok çabuk uçar ve kuruluk gelişir. Özellikle hipermetrop ve astigmat bozukluğu olan kişiler bu tip gözü yorucu uğraşılar içinde olduğu zaman blefarit dediğimiz kirpik dibi iltihabı gelişir. Bu durum gözyaşının en üst katmanı olan yağ tabakasının düzenli üretimini bozar. Gözyaşının yüzey yağ katmanı eksik olunca gözyaşı çok çabuk buharlaşır ve kuruluk gelişir.

      Gözyaşının miktarı ve kalitesi göz yüzeyinin sağlığı için çok önemlidir. Gözyaşı basit bir sıvı değildir.
  • Kuru Göz Tedavisi

    • Göz kuruluğunun tedavisinde aşağıdaki yöntemler uygulanır.

    • -Kuruluğa yol açan sebeplerin giderilmesi

    • -Eksik olan gözyaşının takviyesi

    • -ve gözyaşı üretiminin arttırılması

    • Telefon tablet bilgisayar gibi yoğun yakın uğraşılar içerisinde ve göz kuruluğu şikayeti yaşayan kişilerin hipermetrop ve astigmat gibi bozukluklar açısından kontrol edilmesi gerekir. Küçük dereceli bile olsa bu bozukluklar için gözlük kullanmaları gerekir. Kirpik dibi iltihabı gözyaşının yağ katmanının üretimini bozar ve göz kuruluğunun en sık sebeplerinden biridir. Kirpik dibi iltihabı tablosu varsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Yoğun yakın uğraşılarda bulunan kişilerin yarım saatte bir 1-2 dakika ara verip uzağa bakarak gözlerini dinlendirmeleri ve seyrek göz kırpmanın problem oluşturacağının farkında olmaları gerekir. Suni gözyaşı damlaları ve vücudun gözyaşı üretimini teşvik edecek damlalar günlük pratikte sıklıkla kullandığımız ilaçlardır. Bu damlalar genelde tek kullanımlık damlalar halindedir. Şikayete yönelik olarak kullanılır ve geçici rahatlamalar sağlar.

    • Kuru göz tedavisinde çığır açmış bir yöntem IPL tedavisi denilen bir ışın tedavisidir. Yüze takılan bir maske aracılığıyla uygulanan ışın tedavisi, gözyaşının miktarı ve düzeni için en önemli katman olan yağ tabakasını üreten Meibomian bezi dediğimiz salgı bezlerini tedavi eder. Bu salgı bezlerinin verimli çalışmasını saplar. Bu tedavi gözyaşı yüzeyinin yeterli miktarda yağ tabakası ile kaplanmasını ve gözyaşının uçup gitmesini engeller. Kişiden kişiye değişmekle beraber 2-3 yıl süren rahatlamalar sağlar. 15 20 dakika süren dört seans halinde uygulanır. Ağrısı ve en ufak bir riski olmayan bir tedavidir. İhtiyaç halinde rahatlıkla tekrarlanır.

 
 

 

 

Kullanıcı deneyimini geliştirmek için, çerezler kullanıyoruz. Çerez Politikamız