Eğim farklı olunca kırıcılık gücü de farklı olur ve görme bulanıklığı oluşur. Nadiren göz içi lensinin yüzey düzensizliğinden de kaynaklanabilir. Kornea veya lensin yüzeyi pürüzsüz ve düzgün bir şekilde kavisli değilse ışık düzgün bir şekilde kırılmaz. Bu da ışıkların gözümüzün arkasındaki sinir tabakasına eğik bir şekilde düşmesine ve görüntünün bulanıklaşmasına neden olur.
Astigmat bozukluk olan gözlerde korneanın enine ve boyuna kırıcılık gücü farklı olduğu için görüntü net bir şekilde odaklanamaz, dağınık bir şekilde odaklanır. Bulanık, dağınık görüntü olur. Özellikle ışıklar uzamış, sünmüş gibi görünür.
Çocuklar bu rahatsızlıkların farkında olmayabilir, tek gözünde olabilir veya ifade edemeyebilir. Çocuklarda astigmat bozukluğun zamanında farkedilmemesi tembellik dediğimiz ömür boyu kalıcı görme kusurlarına yol açabilir. Çocuklarda 1-2 yaşlarında mutlaka göz kontrolü yapılması gerekir. Böyle bir kontrol astigmat göz bozukluğunun vakitlice teşhis edilmesini sağlar. Çocukların gözlerini göz tembelliği riskinden korur.
Astigmatı olan hastalar bulanık görme, göz ağrısı, kirpik dibi iltihabı, tekrarlayan arpacık, baş ağrısı, gece araba sürme esnasında ışıkların saçılması gibi şikayetler yaşarlar.
Astigmat göz bozukluğu büyük bir çoğunlukla genetik bir hastalıktır. Dış faktörlerden etkilenmez. Yoğun telefon tablet kullanmak veya televizyon izlemek astigmata yol açmaz. Sonradan gelişen astigmata yol açan faktörler olarak keratokonus hastalığı, geçirilmiş yaralanmalar ve ameliyatlar sayılabilir .
Gözlük: Astigmat bozukluk olan gözler uygun gözlükle iyi görebilir. Astigmat gözlüklere alışmak biraz zor olabilir, erken dönemde etrafı yamuk görme ve dengesizlik gibi şikayetler yapabilir. Gözlük kullanmanın astigmatizmayı artırıcı veya azaltıcı bir etkisi yoktur. 18 yaşına kadar, bozukluğun ilerlemesi durana kadar gözlük birinci tercihtir.
Kontakt Lens: Bazı insanlar gözlükten ziyade kontakt lenslerle daha net görüş sağlayabilir. Düzensiz astigmatı olan (keratokonus, geçirilmiş kornea yaralanması vb.) hastalarda bazı durumlarda gözlük ile görme artışı sağlanamazken özel üretim lenslerden (sert kontakt lens vb.) fayda görülebilir. Bununla birlikte, kontakt lensler doğrudan gözlere takıldığı için lens komplikasyonlarından korunmak için düzenli temizlik ve bakım gerekir. Kontakt lens kullanımı esnasında gözlerde kızarıklık oluşması alarm belirtisidir, kontakt lens kullanırken kızarıklık olduğunda derhal lens kullanımını bırakıp doktora müracat etmek gerekir.
Excimer Lazer: 18 yaşını geçmiş olan ve kornea yapısı uygun olan hastalarda excimer lazer tedavisi ile astigmat bozukluğu kalıcı şekilde düzeltmek mümkündür. Yeni nesil tedavi yöntemi olan SMİLE tedavisi ile miyop astigmat göz bozukluklarını son derece hızlı güvenli ve konforlu bir şekilde tedavi etmekteyiz. Genç yaşlarda Lazer tedavisi ile düzeltilemeyecek kadar yüksek miyop astigmat bozukluklarda Fakik iol dediğimiz göz içi lensleri ile hem miyop hem astigmat bozuklukları düzeltebiliriz. Katarakt hastalığı ile birlikte olan Astigmat bozukluklarda torik lens uygulaması yapmaktayız.
Bu tedavi ile hasta hem katarakt hemde astigmat probleminden kurtulur. 40 yaşını geçmiş uzak ve yakın görme bozukluğu ve astigmat problemi olan kişilerde torik Multifokal göz içi lensleri ile hem astigmat bozukluğu hem de uzak ve yakın görme problemini ömür boyu kalıcı şekilde düzeltmek mümkündür. Keratokonus hastalığına bağlı olarak gelişen düzensiz astigmat bozuklukları da Korneal halka uygulaması ile tedavi etmekteyiz. Bu tedavide kornea dokusu içinde Femtosaniye lazer ile açılan kanallara, saydam bir materyalden yapılmış olan halkalar takılır . Bu halkalar adeta bir kasnak gibi iş görerek kornea yüzeyini daha düzenli bir hale getirir. Ömür boyu kalıcı bir tedavidir.
Astigmat göz bozukluğu her yaş grubunda herkeste görülebilir. Büyük bir çoğunlukla genetik bir hastalıktır, doğuştan mevcut olur. Sonradan ortaya çıkan astigmat bozukluklarda keratokonus hastalığından şüphelenmek gerekir.
Erken yaşta yapılacak göz muayeneleri astigmatın erken teşhisi açısından son derece önemlidir.
Astigmat göz bozukluğu dış faktörlerden etkilenmez. Yoğun telefon tablet kullanmak veya televizyon izlemek astigmata yol açmaz. Sonradan gelişen astigmata yol açan faktörler olarak keratokonus hastalığı, geçirilmiş yaralanmalar ve ameliyatlar sayılabilir .
Astigmat bozukluk korneanın enine ve boyuna kırıcılık gücünün birbirinden farklı olmasıdır. Örneğin korneanın enlemesine kırıcılık gücü normal iken boylamasına olan kırıcılık gücü normalden fazla ise buna miyopik astigmat denir.
Boylamasana kırıcılık gücü olması gerekenden az ise buna da hipermetropik astigmat denir.