Diyabetik Retinopati

Diyabetik Retinopati

  • Diyabetik Retinopati Nedir?

    • Diyabetik retinopati şeker hastalığına bağlı olarak gelişen bir göz hastalığıdır . Diyabet, gözün sinir tabakasını (retina veya ağ tabaka) ve bu tabakadaki kılcal damarları etkileyerek kanamalara yol açmakta ve görme kayıplarına sebep olmaktadır.

      Diyabetik Retinopati

      Normal

  • Diyabetik Retinopatinin Sebepleri Nelerdir?

    • Diyabetik retinopatinin meydana gelmesinde rol oynayan risk faktörlerinin başında şeker hastalığının seviyesi ve süresi gelmektedir. Kan şekerinin yüksek seyretmesi halinde, özellikle diyabet tanısından itibaren 10 yıllık süreden sonra retinopati görülme sıklığı artmaktadır. Beraberinde hipertansiyon hastalığı olması, sigara kullanımı, özellikle bölgemize yaygın olan ot atma alışkanlığı diyabetik retinopati gelişme ihtimalini arttırır. Tüm diyabet hastaları diyabetik retinopati adayı olarak kabul edilerek diyabet teşhisi konulduktan itibaren 6 ayda bir göz kontrolü yapılması gerekir.
  • Diyabetik Retinopatinin Gözdeki Etkileri

    • Şeker hastalığı damarların duvarını bozarak vücutta hasar oluşturur. Kalpte, beyinde, böbreklerde ve en sık olarak da gözlerde şekere bağlı hasarlar oluşur. Göz dibindeki retina tabakasının damarlarında sızıntılar ve kanamalar yapar. Erken aşamalarda hastada hiçbir şikayet oluşturmayan bu problemler, şeker hastalığı kontrol altına alınmaz ve gözlerde gereken tedavi yapılmazsa kalıcı körlükle sonuçlanacak seviyelere kadar ulaşabilir. Damarlardaki sızıntılar retina tabakasında ödem dediğimiz şişliklere yol açar. Pürüzsüz bir ayna gibi olması gereken retina tabakası küflü, rutubetli bir duvar gibi olur ve görme azalır.
  • Diyabetik Retinopatinin Tedavisi

    • Diyabetik retinopati hastalığının en önemli tedavisi vakitlice yapılan Argon lazer tedavisidir. Bu tedavi görme düzeyini artırmak için değil mevcut görme düzeyini korumak ve yıllar içerisinde körlük riski oluşturacak komplikasyonların gelişmesini engellemek içindir. Her biri 15-20 Dakika süren, lokal anestezi altında 4-5 seans olarak yapılan bir işlemdir. Poliklinik ortmaında yaoılan bir tedavidir. Çok ağrılı bir işlem değildir.

    • Vaktinde yapılmazsa, düzenli ve yeterli miktarda yapılmazsa, şeker düzeyi kontrol altına alınmazsa istenen sonuç alınamayabilir. Retinal ödem durumlarında iğne tedavisi yapılır. Vakanın durumuna göre tekrar tekrar enjeksiyonlar gerekebilir. Göz içi kanamaları, daha önce geçirilmiş kanamaların pıhtıları, sinir tabakasına yapışık zarlar gibi durumlarda vitrektomi dediğimiz ameliyatları yaparız.

  • Ara 03, 2022
  • Ugur Eye Hospital

Son Yazılar

Tüm Yazıları Listele >>>

Randevu İçin

0 (344) 235 44 44

Uğur Göz Hastanesinde alanında uzman doktorunuzdan randevu almak çok kolay!

Randevu Al
Kullanıcı deneyimini geliştirmek için, çerezler kullanıyoruz. Çerez Politikamız