Vücutta çeşitli organların, dokuların belirli bir olgunlaşma yaşı olduğu gibi gözlerin de bir olgunlaşma süreci ve yaşı vardır. Nasıl ki boyumuz 18 yaşına kadar uzar, dişler 20 yaşına kadar gelişir, görmenin tam olarak gelişip erişkin görme düzeyine ulaşması 10 yaşına kadar oluşan bir süreçtir. Bu yaşlarda görmeyi bozan sebepler, gözün gelişimini de bozar ve ömür boyu kalıcı görme kusurları oluşabilir. 10 yaşından sonra bu sebepler düzeltilse bile görme bozukluğu düzelmez.
Nasıl ki boyumuz 18 yaşına kadar uzar, dişler 20 yaşına kadar gelişir, görmenin tam olarak gelişip erişkin görme düzeyine ulaşması 10 yaşına kadar oluşan bir süreçtir.
Göz Tembelliğinin Sebepleri Nelerdir?
Şaşılık: Kayma olan göz kullanılmadığı için giderek görmesi azalır.
Göz bozukluğu: Özellikle hipermetrop ve astigmat göz bozukluğu olan gözlerde Erken dönemde gözlük tedavisine başlanmalıdır.Gözlük kullanılmadığı takdirde tembellik oluşabilir.
Doğuştan görme bozukluğu yapan diğer sebepler: Doğuştan katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi görmeyi engelleyen durumlar da göz tembelliğine yol açabilir.
Göz Tembelliğinin Tedavisi Nasıl Olur?
Zayıf bir organın gelişmesi için onu çalıştırmak gerekir .Göz tembelliği durumlarında da sağlam göz kapatılarak tembel gözün çalıştırılması en etkili tedavi yöntemdir. Kapama tedavisi 9-10 yaşına kadar etkin olan bir tedavi yöntemidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı şansı o kadar artar . Annelerin sabrını zorlayan, emek isteyen bir şüreçtir. Çocuk büyüdüğü zaman daha uyumlu olur, daha rahat kapama yaparız diye tedaviyi geciktirmek çok büyük bir hatadır. On yaşından sonra tembellik tedavisi bir işe yaramaz. Tembellik ne kadar ağır ise günlük kapanma süreleri o kadar fazla olur. Duruma göre günlük kapanma süresi 5-6 saat olabilir.