Gözde uçuşan cisimlerin kendiliğinden geçmesi beklenmez. Öncelikle bu hastalarda mutlaka ayrıntılı retina taraması yapmak gerekir. Gözde uçuşan siyah noktalar Retina yırtığı veya şekere bağlı kanama gibi sebeplerle oluşmuş ise zaten asıl hastalığın tedavisi gerekir.
Gözümüzün içini dolduran yumurta akı kıvamındaki vitreus dediğimiz dokunun jenerasyonuna bağlı uçuşan cisimler kendiliğinden geçmez. Vitreus tabakasının katılaşması, sütün kesilmesi gibi pıhtılaşması süreci eski haline dönmez, düzelmez. Bilakis yüzümüzün karışması saçımızın ağarması gibi yaşa bağlı ilerleyen bir durum olduğu için uçuşan siyah cisimler daha da artabilir.
Bazı hastalar gözde uçuşan siyah noktaları çok önemser, her gün bunları arar, takip eder, psikolojik olarak çok etkilenir. Bu durumun normal bir şey olduğunu bilip, bu uçuşan cisimleri kabullenerek yaşamak uçuşan siyah cisimlerden kurtulmanın en kolay yoludur. Görmeyi etkileyecek kadar yoğun olan lekelerde veya hastanın psikolojik olarak bu lekelerin etkisinden kurtulamadığı durumlarda ameliyat veya lazer tedavisi ile göz önündeki uçuşan cisimleri gidermek mümkündür.
Göz önünde uçuşan cisimlerin kendiliğinden geçmesi beklenmez.
Gözde uçuşan siyah noktaların seyri, sebebine göre değişir. Bu lekeler kendiliğinden geçmez. Birbirine tamamen zıt iki tane oluşma sebebi vardır.
1. Retina yırtığı, şekere bağlı kanama ve vitritis dediğimiz ciddi göz iltihapları gibi çok ciddi sebeplerdir. Bu durumlarda uçuşan siyah lekelerin geçmesini beklemek bir yana derhal tedavi gerekir.
2. Yaşa bağlı doğal bir durumdur. Çok erken yaşlardan itibaren de başlayabilir.
Gözde uçuşan siyah noktalar gözün içini dolduran yumurta akı kıvamındaki vitreus dediğimiz dokunun eskimesi, dejenere olması sonucu oluşur. Vitreus içerisindeki kollajen yapı adeta sütün kesilmesi gibi katılaşır pıhtılaşır, yoğunlaşır. Yoğunlaşan vitreus dokusu iplik parçası, sinek kanadı, böcek, nokta virgül vs. şekillerde göz önünde uçuşan cisimler olarak kendisini gösterir. Aslında gördüğümüz şeyler gözümüzün içerisinde gezinen lekelerin gölgesidir. Bu süreç yaşa bağlı bir dejenerasyon olduğu için uçuşan lekelerin geçmesi pek beklenmez hatta zamanla daha da artabilir. Bu noktaların, yüzümüzün kırışması gibi saçımızın ağarması gibi doğal şeyler olduğunu, nörolojik bir problem olmadığını bilerek bu lekelerle barışık yaşamak gerekir.
Gözde uçuşan siyah cisimler iki sebepten oluşabilir. Az görülen ancak çok önemli sebebi retina yırtığı ve göz içi kanamalarıdır. İkinci sebep gözümüzün içini dolduran yumurta akı kıvamındaki tabakanın (vitreus jelinin) doğal yaşlanma sürecidir. Bu jelatin yapıdaki kollajen liflerin eskimesi, katılaşması, adeta sütün kesilmesi gibi pıhtılaşması sonucu oluşur. Katılaşan kısımların gölgesi göz önünde uçuşan siyah cisimler olarak görülür. Uçuşan lekeler gözün hareketleri ile hareket eder çalkalanır.
Bazı hastalar psikolojik olarak bu durumdan çok etkilenir; göz önünde uçuşan cisimlere, lekelere çok odaklanır, çok rahatsızlık duyar. Zaman zaman "Gözümün önünden birşeyler geçiyor" şikayetinde bulunurlar. Geçirilmiş kafa veya göz travmaları yoğunluğunu arttırabilir. Hastanın yaptığı işlerle, beslenmesiyle, gözü yormasıyla ilgili bir durum değildir. Hemen her insanda saçının ağarması, yüzünün kırışması gibi belli oranda görülür. Özellikle miyop göz bozukluğu olan kişilerde daha sıklıkla görülür.
Göz önünde uçuşan cisimler çoğunlukla tedavi gerektirmez. Retina yırtığı yoksa bu lekeleri önemsememek gerekir. Hastaların büyük çoğunluğu uçuşan siyah noktalara alışır, zamanla hissetmemeye başlar ve genellikle tedavi gerekmez.
Bazı hastalarda görme düzeyini etkileyecek kadar yoğun olabilir. Bazı hastalar bu lekeleri çok önemser, psikolojik olarak çok etkilenir. Bu durumlarda tedavi gerekir. Göz önünde uçuşan siyah lekelerin geçmesi için hastanın kendisinin yapabileceği herhangi bir şey yoktur. Tedavi olarak vitreolizis dediğimiz lazer tedavisi uygulanabilir. Damla anestezisi ile yapılan 10-15 dk süren ağrısız bir işlemdir. Yoğun lekeler olan vakalarda vitrektomi ameliyatı ile tedavi yapılır. Gözde uçuşan siyah cisimler için kullanılacak bir damla yoktur.
Gözde sinek uçuşması kendi başına geçmez. Birbirine tamamen zıt iki tane oluşma sebebi vardır. Birincisi çok ciddi hastalıkların yol açtığı durumlardır. Retina yırtığı, şekere bağlı kanama ve vitritis dediğimiz ciddi göz iltihapları uçuşan siyah cisimlere yol açabilir. Bu durumlarda uçuşan siyah lekelerin geçmesini beklemek bir yana derhal tedavi gerekir.
Göz önünde uçuşan siyah cisimlerin ikinci sebebi yaşa bağlı doğal bir durumdur. Yaşa bağlı derken çok erken yaşlardan itibaren başlar. Vitreus içerisindeki kollajen yapı adeta sütün kesilmesi gibi katılaşır pıhtılaşır, yoğunlaşır. Yoğunlaşan vitreus dokusu iplik parçası, sinek kanadı, böcek, nokta virgül vs şekillerde göz önünde uçuşan cisimler olarak kendisini gösterir.
Aslında gördüğümüz şeyler gözümüzün içerisinde gezinen lekelerin gölgesidir. Bu süreç yaşa bağlı bir dejenerasyon olduğu için göz önünde uçuşan cisimlerin geçmesi pek beklenmez hatta zamanla daha da artabilir. Bu noktaların, yüzümüzün kırışması gibi saçımızın ağarması gibi doğal şeyler olduğunu, nörolojik bir problem olmadığını bilerek bu lekelerle barışık yaşamak gerekir.
Göz önünde uçuşan cisimler, siyah nokta-lekeler dış faktörlerden etkilenen şeyler değildir. Bu problemi giderecek herhangi bir besin, herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Bu durumlarda yapılacak en iyi şey bir göz doktoruna başvurup göz dibi taraması yaptırmak, Retina problemi olmadığı anlaşıldıktan sonra göz önünde uçuşan cisimlerin yüzümüzün kırışması, saçımızın ağarması gibi doğal bir durum olduğunu kabullenmektir.
Gözde uçuşan cisimler, siyah noktalar neden olur, nasıl geçer?;
Hemen hemen herkeste olur.
Beraberinde şimşek çakar gibi ışık çakması varsa dikkat!
Mutlaka Retina taraması yapılması gerekir.
Dikkat ettiğimizde, psikolojik olarak odaklandığımızda daha çok görürüz.
Kendiliğinden geçmez.
Yeme içme yorgunluk okuma telefon vs etkilenmez.
Yaşla beraber daha da artar.
Retina problemi yoksa yüzümüzün kırışması saçımızın ağarması gibi normal bir durumdur.
Zorunlu hallerde tedavi edilebilir.
Damla merhem işe yaramaz.
Günlük hayatı kısıtlamaya gerek yoktur.