Hipermetrop Nedir? Hipermetrop Astigmat Ne Demektir? Tedavisi, Belirtileri Nelerdir? | Uğur Göz

Hipermetrop Nedir? Hipermetrop Astigmat Ne Demektir? Tedavisi, Belirtileri Nelerdir?

  • Makale ve Yazılar
  • Hipermetrop Nedir? Hipermetrop Astigmat Ne Demektir? Tedavisi, Belirtileri Nelerdir? | Uğur Göz
  • Hipermetrop Nedir? Ne Demektir?

    • Hipermetrop gözün kırıcılık gücünün normalden az olmasıdır. Göze gelen ışığın retina tabakasına odaklanması için ışığı kırıcı yapılara gerek vardır. Gözümüzde kornea tabakası ve lens bu kırıcı ortamları oluşturur. Bu kırıcı ortamların gücünün normalden az olmasına hipermetrop denir. Gözün kırıcılık gücünün normalden fazla olmasına miyop denir. Gözüm enine veya boyuna kırıcılık gücünün kırıcılık gücünün farklı olmasına da astigmat denir.

       

  • Hipermetrop Dereceleri

    • Hipermetrop dereceleri önüne + işareti konularak yazılan numaralardır. Hipermetrop dereceleri +0.50 derece gibi küçük derecelerde olabileceği gibi +15 +16 derece gibi çok yüksek düzeylerde olabilir. Hipermetrop derecelerinin hastanın yaşı ve günlük uğraşılarına göre önemi, anlamı değişir.

    • Gözlerimizde uyum yapma (akomodasyon) dediğimiz hipermetropu kısmen telafi eden bir mekanizma vardır. Çocuk yaşlarda uyum gücü çok yüksek olduğu için belirli düzeye kadar hipermetrop dereceleri problem oluşturmaz. 3 yaşına kadar + 3 derece hipermetrop, 5 yaşına kadar +1,5 derece problem oluşturmazken 40 yaşında, yoğun bilgisayar, okuma gibi gözü yorucu uğraşıları olan birisinde 0.75 derece bile problem oluşturur.

      Hipermetrop derecenin tek taraflı olması, iki taraflı olmasından daha kötü bir durumdur çünkü gözler arasında dengesizlik ve bozuk olan gözde tembellik yapma ihtimali artar.

  • Hipermetrop Tedavisi

    • Hipermetrop göz bozukluğunun tedavisinde gözlük lazer tedavisi göz içi lensi ve kontakt lens tedavileri uygulanabilir. Hastanın yaşına göre, hipermetrop derecelerine göre ve gözün yapısına göre farklı yöntem uygulanır.

    • 18 yaşına kadar gözün gelişimi devam ettiği için kalıcı tedaviler uygulanmaz. Küçük yaşlarda gözlük kullanılır. Erken teşhis edildiğinde bir yaşında bile gözlük kullanımına başlanır. 13-14 yaşlarından sonra hasta tercih ediyorsa kontak lens kullanılabilir. 18 yaşından sonra göz yapısı uygun olan hastalarda 5 dereceye kadar hipermetrop ve hipermetrop astigmat bozukluklarda femtolasik yöntemi ile lazer tedavisi yapılır. Lazer tedavisi ile düzeltilemeyecek kadar yüksek hipermetrop bozukluklarda akıllı lens uygulaması yapılır. Bu uygulama ile uzak ve yakın görme düzelir. 45 yaşından sonra başlayacak olan yakın gözlük takma ihtimali de ortadan kalkar.

  • Hipermetrop Belirtileri

    • Hipermetrop göz bozukluğunda belirtiler bozukluğun derecesine göre değişir. Basit hipermetrop olan gözlerde gözün uyum kasları bilincimiz dışında otomatik olarak kasılarak bozukluğu telafi eder, görme sorunu yaşanmaz. Ancak telafi mekanizmasının sürekli çaba içinde olması gözlerde kronik yorgunluk belirtileri oluşturur. Kişinin sürekli olarak ağırlık taşıyarak yaşaması gibi gözler de sürekli bir şekilde yük taşırmış gibi yorulur.

    • Bu belirtiler gözlerde yorgunluk, ağrı, kızarıklık, kirpik dibi iltihabı, tekrarlayan arpacık, kuruluk hissi, baş ağrısı gibi belirtilerdir. Özellikle gözü yorucu uğraşıları olan hastalarda belirtiler daha yoğun görülür. Orta ve ileri derece hipermetroplarda ağırlıklı olarak yakın görmede olmak üzere uzak ve yakın görme bozukluğu olur.

    • Hipermetrop yakın görme bozukluğu olarak bilinir ancak belli derecenin üzerinde uzak görmeyi de bozar. Hafif dereceli hipermetrop göz bozukluğu olan hastalarda 35 40 Yaşlarında gözün uyum mekanizması zayıflamaya başlar, yorgunluk belirtileri artar, yakın mesafede görüş zorlaşır. 7-8 numara üzeri çok yüksek hipermetrop bozukluklarda gözlerde derin tembellik oluşabilir gözlükle dahi hasta çok iyi göremeyebilir.

    • Hipermetrop göz bozukluğu olan hastalar dar açılı glokom ( göz tansiyonu) olabilir. 45 yaşından sonra hiç bozukluk olmayan gözlerde de yakın görme bozukluğu başlar. Hipermetrop göz bozukluğunun doğuştan başladığı ve en önemli hasta grubu olan çocuklarda şikâyet vermeyebileceği bilinmelidir. Dışardan herhangi bir belirti görülmeyebilir, çocuk şikâyetini ifade edemez, bozukluk tek gözde olabilir. Her çocuğun 1-2 yaşlarında hipermetrop göz bozukluğu açısından mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

    • Belirli derecenin üzerindeki hipermetrop bozuklukların ömür boyu kalıcı göz tembelliği yaptığı düşünülürse bu basit kontrolün önemi daha iyi anlaşılır.

  • Hipermetrop Neden Olur?

    • Hipermetrop göz bozukluğu büyük bir çoğunlukla kendiliğinden oluşan dış faktörlerden etkilenmeyen bir hastalıktır. Gözün kırıcılık gücünün yeterinden az olması durumudur. Hipermetrop üç sebepten kaynaklanabilir.

    • Birincisi gözün ön arka boyunun çok kısa olmasıdır. Bu kısa mesafeye görüntüyü odaklamak için çok yüksek kırıcılık gücü gerekir. Kornea ve lensin kırıcılık gücü bunun için yeterli olmaz. Bu durum *eksen hipermetropisi* olarak adlandırılır ve genelde 8-10 Numaralara varan çok yüksek dereceli hipermetrop bozukluklara yol açar.

    • İkinci sebep korneanın kırıcılık gücünün az olmasıdır. Kornea tabakasının eğimi ne kadar fazlaysa kırıcılık gücü o kadar fazladır. Korneanın eğiminin az olması, kırıcılık gücünün az olmasına ve hipermetrop göz bozukluğuna yol açar. Bu durum korneanın eğiminden kaynaklandığı için *eğim hipermetropisi* olarak adlandırılır. Her iki durumda genetiktir, dış faktörlerden etkilenmez.

    • Üçüncü ve daha az görülen sebep doğal lensin kırıcılık indisine (katsayısına) bağlı olarak gelişen hipermetropi durumudur. *İndis hipermetropu denir.* Genelde şeker hastalarında şeker tedavisinde ve şeker düzeyinde ani değişiklikler sonrası birden bire görme azalması şeklinde ortaya çıkar.

      Gözü çok yormak, telefona bilgisayara çok bakmak , çok okumak, televizyona yakından bakmak, uykusuzluk, çok ağlamak hipermetrop bozukluğuna neden olmaz. Hipermetrop varsa şikâyetlerin daha erken daha abartılı hissedilmesine yol açar.

  • Hipermetrop Nasıl Görür?

    • Hipermetrop göz bozukluğu olan hastalar özellikle yakın mesafede bulanık görürler. 1.5 – 2 derecenin üzerindeki hipermetrop olan hastalar uzakları da belli oranda kötü görür. 5 numaranın üzerindeki yüksek hipermetrop hastalar uzağı yakını çok bulanık görür. Görme seviyeleri yüzde 20-30 düzeylerine kadar düşebilir.

    • Hipermetrop göz bozukluğu olanlarda yazıların, nesnelerin sınırları belirsiz gibi görülür, sanki çözünürlüğü çok düşük olan bir fotoğrafa bakarmış gibi bulanık görüntü oluşur. Hipermetroplar nasıl görür anlamak için çok basit bir hipermetrop testi yapılabilir. Tamamen sağlıklı olan kişiler bir yazıyı gözün birkaç santimetre kadar yakınına getirip baktıklarında sanki hipermetropmuş gibi kötü görürler.

  • Miyop ve Hipermetrop Nedir?

    • Miyop ve hipermetrop gözün kırıcılık gücü ile alakalı birbirine tamamen zıt iki bozukluktur. Miyop göz bozukluğu gözün kırıcılık gücünün yeterinden fazla olması durumudur. Hipermetrop göz bozukluğu da gözün kırıcılık gücünün yeterinden az olması durumudur. Gözün kırıcılık gücünün enine veya boyuna bir eksen de daha fazla veya daha az olmasına da astigmat bozukluk denir. Bir eksende kırıcılık gücü yeterinden az ise hipermetrop astigmat, Bir eksende yeterinden fazla ise miyop astigmat denir. Miyop göz bozukluğu olanlar uzağı kötü görürken Hipermetrop göz bozukluğu olanlar yakını daha kötü görür. Astigmat göz bozukluklarında uzak ve yakın aynı derecede kötü görünür.

    • Miyop ve hipermetrop göz bozuklukları gözün ön arka boyu, kornea tabakasının eğimi ve lensin kırıcılık gücüne bağlı olarak gelişen durumlardır. Gözün ön arka boyu normalde 22-23 mm kadardır. Gözün boyu normalden uzunsa kornea tabakası eğimli ise ve lensin kırma gücü fazlaysa miyop bozukluk oluşur tam tersi durumlarda hipermetrop göz bozukluğu oluşur.

  • Astigmat Hipermetrop Nedir?

    • Korneanın enlemesine veya boylamasana eğiminin ve kırıcılık gücünün az olmasına hipermetrop astigmat denir.

    • Astigmatı gözünüzün önünde canlandırmanın en kolay yolu şudur. Elinize küçük yumuşak bir top alıp yüzeyine bakın, bu normal göz olsun. Sonra yukardan veya yandan parmaklarınızın arasına alıp biraz sıkıştırın eğimini artırın. İşte bu durum astigmat bozukluktur.

    • Gözün kırıcılık gücünün çoğu kornea tabakasından kaynaklanır. Kornea tabakası normalde bir kürenin yüzeyi gibidir. Enine ve boyuna eğriliği aynıdır. Bazen bu yapı bozuk olur. Kornea tabakasının enine ve boyuna eğimi birbirinden farklı olur. Eğim ne kadar fazlaysa kırıcılık gücü o kadar fazla, eğim ne kadar azsa kırıcılık gücü o kadar azdır.

  • Gizli Hipermetrop Nedir?

    • Gözde 2-3 numara kadar hipermetrop bozukluk olduğu halde hastanın görmede sorun yaşamaması, normal muayenede de bozukluğun görülmemesi
      durumuna gizli hipermetrop denir.

    • Peki, normal muayenede bozukluk görülmemesi ve görme problemi yaşanmaması nasıl olur? Gözlerimizde yakın mesafeleri görebilmek için kırıcılık gücünü ayarlayan bir mekanizma vardır. Video kameranın zoom ayarı gibi yakın mesafelere odaklanmayı sağlar, her gözde bulunur. Bilincimiz dışında çalışan bu mekanizmaya akomodasyon veya uyum yapma denir. Normal sağlıklı gözlerde sadece yakın mesafelere odaklanmak mesela okumak için çalışan bu mekanizma, hipermetrop bozukluk olanlarda sürekli çalışır.

    • Belli bir dereceye ve yaşa kadar hipermetrop hasta bu sayede görme problemi yaşamaz. Ancak hipermetrop bozukluğu telafi çabası, sürekli ağır bir yük taşıyarak yürümeye benzer. Yürümeye mani olmaz ama çok yorgunluk yapar. Gözler iyi görür ancak göz yorgunluğu, ağrı, baş ağrısı, göz kuruluğu, kızarıklık, kirpik dibi iltihabı, tekrarlayan arpacıklar gibi şikâyetler yaşanır. Bu hastaların birçoğu asıl sebep anlaşılmadan baş ağrısı ilaçları, nörolojik ilaçlar, antibiyotikli damlalar, gözyaşı damlaları gibi ilaçlar kullanır fakat bu şikâyetleri bir türlü rahatlamaz. Normal bir muayenede yapılan ölçümlerde hipermetrop bozukluk görülmez.

  • Gizli Hipermetrop Nasıl Anlaşılır?

    • Kronik yorgunluk bulgularını taşıyan hastalarda, gözün uyum mekanizmasını geçici olarak devre dışı bırakan damla damlatılır. Uyum işi devre dışı kalınca hipermetrop bozukluk ortaya çıkar.

    • Hiç göz bozukluğu olmadığını düşünen görme sorunu yaşamayan İnsanlarda Şaşırtıcı derecede yüksek hipermetrop bozukluklar görülebilir. Bu hastalarda net görme sorunu olmasa bile, kronik yorgunluk bulgularını gidermek için gözlük kullanmak gerekir.

  • Bebeklerde Hipermetrop

    • Hipermetrop bozukluğun en önemli ve en ciddi problem olduğu yaş gurubu bebeklerdir. Bebeklerde göz gelişimi henüz tamamlanmadığı için sıklıkla hipermetrop bozukluk görülür. Üç yaşına kadar çocuklarda 3 dereceye kadar hipermetrop bozukluk fizyolojik kabul edilir.

    • Bebek büyüdükçe vücudun gelişimine paralel olarak gözü de büyür ve hipermetrop bozukluk geçer. Ancak fizyolojik sınırların ötesinde ciddi hipermetrop bozukluklar da sıklıkla görülür. Bu bozuklukların vaktinde teşhis ve tedavi edilmemesi şaşılık ve ömür boyu kalıcı ağır görme bozuklukları yapar.

    • Bebeklerde hipermetrop bozukluk dışardan anlaşılamayacağı için, çocuk şikâyetini dile getiremeyeceği için mutlaka tarama amaçlı hipermetrop testi yapmak gerekir.

  • Bebeklerde Hipermetrop Muayenesi

    • Bir yaşında ve 3-4 yaşlarında mutlaka hipermetrop göz kusuru açısından test yapmak gerekir. Bu yaş grubundaki çocuklarda özel yöntemlerle gayet güzel muayene yapılır. Damla damlatılarak gözbebekleri büyütülür ve hipermetrop testi yapılır. Birkaç dakikalık inceleme ile hipermetrop bozukluk teşhis edilir.

    • Hipermetrop tek gözde olduğu takdirde beynimiz bilinçsiz olarak hep iyi gören gözü kullanır ve bozuk olan göz kullanılmadığı için derin bir tembellik gelişir. Fiziksel olarak göz tamamen sağlam olduğu halde fonksiyon olarak körlük derecesinde kötü görebilir.

    • Bebeklerde hipermetrop testi çocukluk çağı aşıları kadar önem verilmesi gereken bir durumdur. Bu basit muayenenin ihmal edilmesi bir gözde tembellik ve ömür boyu kalıcı görme kusurlarına yol açabilir.

  • Hipermetrop Gözlüğü Sürekli Takılır Mı?

    • Hipermetrop gözlük kullanımı özellikle çocukluk yaşlarda büyük önem taşır. Gözler 10 yaşına kadar gelişimini tamamlar ve erişkin görme
      düzeyine ulaşır. Hipermetrop göz bozukluğu gözlük kullanılmadığı takdirde bu gelişim sürecini çok olumsuz etkiler. Ambliyopi ( göz
      tembelliği ) denilen ömür boyu kalıcı görme kusurlarına yol açabilir.

    • Bu nedenle çocukluk çağlarında gözlüklerin sürekli kullanımı çok önemlidir. Erişkinlerde ve düşük dereceli hipermetrop bozukluklarda gözlük kullanımı hastanın tercihine bırakılabilir. Yoğun okuma, bilgisayar kullanımı gibi yakın uğraşları olmayan, görme düzeyine razı olan kişilerde yine gözlük kullanılması tavsiye edilir ancak kullanılmaması çocukluk yaşlardaki kadar sorun oluşturmaz.

    • 2-3 derecenin üzerindeki hipermetrop bozukluklarda gözlük kullanmamak hem uzak hem yakın görüşü çok olumsuz etkiler hastanın yaşam kalitesini çok azaltır. Bu nedenle mutlaka gözlük kullanılması gerekir. Tek gözde çok yüksek dereceli bozukluklarda gözlük kullanmak pek mümkün olmaz. Bu durumlarda gözlükten kurtarmak için uygun tedaviler yapılır.

  • Hipermetrop Hangi Mercek Kullanılır?

    • Hipermetrop bozukluklarda gözlük olarak ince kenarlı konveks mercekler kullanılır. Bu camlar + işareti ile yazılır. Kırıcılık gücünü artıran merceklerdir. Hipetmetrop bozuklukta gözün kırıcılık gücü az olduğu için kullanılan ince kenarlı (+) mercekten yapılmış gözlükler bozukluğu telafi eder ve net görüşü sağlar.

  • Hipermetrop İlerlemesi Ne Zaman Durur?

    • Hipermetrop bozukluk doğuştan başlar ve giderek azalır. Hipermetropun ilerlemesi beklenmez. Çocuklar hipermetrop gözlük kullanmaya başlar ve dereceleri 18 yaşına kadar giderek azalır. Bozukluğun düzeyine göre gözlüğü tamamen bırakacak hale de gelebilir.

    • Genç yaşlarda gizli hipermetrop olup gözlüksüz idare eden hastalar 35-40 yaşından sonra uyum gücü azaldığı için gözlük kullanmaya başlar. 45 yaşından sonra tamamen sağlıklı gözlerde görülen yakın görme bozukluğu da hipermetrop olarak anılır ancak bu durum hipermetrop değil presbiyopi olarak adlandırılır. Yakın uyum yeteneğinin azalması sonucu oluşur. 60 yaşına kadar sürekli ilerler ve durur.

  • Hipermetropta Görüntü Nereye Düşer?

    • Hipermetrop hastalarda ışık retina arkasında odaklanacak şekilde kırılır. Normalde net görüş için tam retinada odaklanması gerekir. Kırıcılık gücü yetersiz olduğu için görüntü tam retinada odaklanamaz. Gerisinde odaklanacak şekilde gelen ışınlar bulanık bir görüntü oluşturur.

    • Hipermetrop tedavisinde kullanılan gözlük, lens veya lazer tedavisi eksik olan kırıcılık gücünü tamamlar. Işığın doğru bir şekilde kırılmasını, tam retinada odaklanmasını ve net bir görüntü oluşmasını sağlar.

  • Hipermetrop Astigmat Lazer Tedavisi Fiyatları

    • Hipermetrop ve hipermetrop astigmat bozuklarda, kornea yapısı ve yaşı uygun olan hastalarda Lasik tedavisi uygulanır. Lasik tedavisinde kornea yüzeyinden flep dediğimiz bir tabaka kapak gibi kaldırılır. Bu tabakanın altına lazer yapılır ve kapak geri kapatılır.

      Bu aşamanın mekanik bıçakla yapılması ile Femtosaniye lazer ile yapılması, tedavinin başarısı ve daha önemlisi güvenli bir şekilde yapılması açısından çok belirleyici bir faktördür. Lasik komplikasyonlarının büyük kısmı kapak kaldırma aşamasında oluşur. Keratom denilen Mekanik bıçakla kapak kaldırma esnasında 30 40 mikronkalınlık sapmaları olabilir.

      Ayrıca korneal flep tabakasının düzensiz tırtıklı olması, kopması, kenarlarının düzensiz olması gibi riskler oluşabilir. Bu aşamanın Femtosaniye lazer ile yapılması komplikasyon ihtimalini en aza indirir. Hastanemizde bu aşama Femtosaniye lazer ile yapılmaktadır. İşlem de femtolasik (ILASİK) olarak adlandırılır.

      Bu tedavide fiyat değerlendirilirken flep aşamasının hangi yöntemle yapıldığı ve excimer lazer cihazının yeni nesil bir cihaz olup olmadığına çok dikkat edilmesi gerekir. Femtolasik tedavisi, Eski teknoloji lazer ve mekanik keratom ile yapılan bir tedaviye göre daha maliyetli olmaktadır.

  • Hipermetrop Çeşitleri

    • Hipermetrop bozukluk, gözün kırıcılık gücünün yeterinden az olması durumudur. Gözün ön arka boyu normalden kısa olabilir. Odaklanacak mesafe yakın olduğu için kornea ve lens normal olsa da kırıcılık güçleri yeterli olmaz. Bu duruma eksen hipermetropisi denir. 10-15 numara gibi yüksek dereceli hipermetrop bozukluklara yol açar.

    • Hipermetropinin ikinci nedeni kornea eğiminin az olması, korneanın kırıcılık gücünün az olmasıdır. Bu duruma eğim hipermetropisi denir. Üçüncü ve daha az görülen hipermetrop sebebi göz içi lensin kırıcılık katsayısının ( kırma indisi ) değişmesi sonucu gelişen hipermetrop bozukluktur. Şeker hastalarında Şeker düzeyindeki ani değişiklikler sonucu birdenbire gelişen hipermetrop türüdür.

  • Hipermetrop Gözlükle Düzelir Mi?

    • Ne hipetmetrop ne de miyop ve astigmat bozukluklar gözlükle düzelmez. Gözlük kullanımı bu bozuklukların seyrini değiştirmez, sadece kullanıldığı sürece iyi görmeyi sağlar. Hipermetrop bozukluklar doğuştan başlar 18 yaşına kadar giderek azalır. Miyop bozukluklar doğuştan veya çocukluk yaşlarda başlar 18 yaşına kadar giderek artar.

  • Hipermetrop Kaç Yaşında Durur?

    • Hipermetrop bozuklukta artış olmaz. Doğuştan başlar, 18 yaşına kadar giderek azalır. Bazen derecenin kendisi artmadan kullanılan gözlük derecesi artırılabilir. Bozukluk sabittir ancak düzeltilen kısmı artırılır. 45 yaşından sonra başlayan yakın görme bozukluğu da bazen hipetmetrop olarak adlandırılır. Aslında hipermetrop bozukluk değildir presbiyopi dediğimiz durumdur. Bu bozuklukta derece artışı 60 yaşına kadar devam eder.

  • Hipermetrop İlerlerse Ne Olur?

    • Hipermetrop bozukluk miyop bozukluk gibi ilerlemez. Doğuştan başlar 18 yaşına kadar giderek azalır. Hipermetropun ilerlemesi pek mümkün değildir ancak ileri hipetmetrop bozukluk ağır görme bozukluğu, ömür boyu kalıcı tembellik, göz tansiyonu gibi problemlere yol açabilir.

  • Hipermetrop Göz Numarası, Hipermetrop Bozukluk Giderek Düşer Mi?

    • Hipermetrop bozukluk doğuştan başlar ve hipermetrop dereceleri 18 yaşına kadar giderek düşer. Vücudun gelişim sürecine paralel olarak hipermetrop dereceleri giderek azalır. Bu durumun gözlük kullanmayla beslenmeyle veya göz yorucu uğraşılarla bir ilişkisi yoktur. Şunu yaparsak derece azalır, bunu yaparsak derece artar denecek herhangi bir faktör yoktur.

  • Hipermetrop Genetik Mi?

    • Hipermetrop göz bozukluğu genetik bir hastalıktır. Dış faktörlerden etkilenen bir durum değildir. Yeme içme, tv izleme telefon kullanma, okuma, ağlama vs gibi faktörler etken değildir. Hipermetrop bozukluk doğuştan başlar, 18 yaşına kadar giderek azalır.

  • Hipermetrop nedir? Hipermetrop Astigmat ne demektir? Hipermetrop tedavisi, Hipermetrop belirtileri nelerdir? sorularına cevap verdiğimiz bu yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Göz problemlerinizle ilgili tüm sorularınızı, iletişim numaramız üserinden bize iletebilirsiniz. 

  • Ara 17, 2022

Son Yazılar

Tüm Yazıları Listele >>>

Randevu İçin

0 (344) 235 44 44

Uğur Göz Hastanesinde alanında uzman doktorunuzdan randevu almak çok kolay!

Randevu Al
Kullanıcı deneyimini geliştirmek için, çerezler kullanıyoruz. Çerez Politikamız