Miyop göz bozukluğu gözün kırıcılık gücünün olması gerekenden fazla olması halidir. Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur.
Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir. Miyop kalıtsal bir kusurdur. Genellikle çocuklarda 8-12 yaşları arasında görülmeye başlanır. Ergenlik çağında vücudun gelişmesiyle birlikte boyumuzun uzaması gibi ayakkabı numaramızın büyümesi gibi miyop derecesi de artar. Bu süreçte bozukluğun sadece miyop mu yoksa keratokonus hastalığının başlangıcı mı olduğunu ayırt etmek gerekir. Vücudun gelişimi durunca genelde miyopinin ilerlemesi de durur.
Okul çağında tahtayı iyi görememe, uzağı net görememe şikayetleri en belirgin bulgudur. Uzağı iyi görebilmek için gözlerini kısarak bakma da sık rastlanan bir bulgudur.
Miyop bozukluk olan hastalar 18 yaşına kadar yani bozukluğun ilerlemesi durana kadar gözlük kullanırlar. Bu süreçte kontak lens kullanımı da geçici olarak gözlüksüz görme sağlar. 18 yaşına gelmiş ve kornea yapısı uygun olan hastalarda lazer tedavisi ile miyop göz bozukluğu ömür boyu kalıcı bir şekilde tedavi edilebilir. Lazer tedavisi ile on numaraya kadar miyopi tedavi edilebilir.
Lazer ile düzeltilemeyecek kadar yüksek dereceli miyop bozukluklar Fakik iol dediğimiz kalıcı göz içi lensleri ile tedavi edilir. Fakik iol yöntemi ile 15-20 numara gibi çok yüksek dereceli miyop bozukluklar da tedavi edilebilir. 45 yaşını geçmiş hastalarda akıllı lens uygulaması ile miyop göz bozukluğu tedavi edilebilir. Bu tedaviler ile ömür boyu gözlük ihtiyacından kurtulmak mümkündür.