Pterjium

Pterjium

  • Pterjium

    • Pterjium halk arasında göze et yürümesi, et beni olarak ta bilinir. Gözün beyaz kısmındaki zar tabakaya (konjonktiva) ait damar ve bağ dokusunun anormal büyümesi ve gözün iç kısmından saydam kornea tabakasının üzerine ilerlemesiyle oluşur.
      Genellikle gün ışığına (ultraviyole ışınlara) yoğun olarak maruz kalanlarda veya tozlu ve kuru ortamlarda çalışanlarda görülür. Pek çok hastada ailevi yatkınlık söz konusudur. Tek veya iki gözde görülebilir. Bulaşıcı değildir. Et parçasının kornea üzerindeki büyüklüğüne göre göz yüzeyi düzensiz hale gelir, yüksek dereceli astigmat bozukluklara ve ciddi görme kusurlarına yol açabilir.

  • Pterjium Tedavisi

    • Bilinen bir ilaç tedavisi yoktur. Tek tedavisi cerrahidir. Cerrahi kararı verirken pterjimun büyüklüğü ve lokasyonu çok önemlidir. Küçük bir lezyon sadece takip edilebilirken, aktif olarak büyüyen veya göz bebeğine çok yaklaşan bir vakada cerrahi tedavi gerekir. Bazen lezyon hastayı sosyal olarak rahatsız ettiğinde de ameliyat kararı alınabilir. Uygulanacak cerrahi tekniğe bağlı olarak değişen oranlarda nüks edebilir. Sadece etin alınıp ameliyatın bitirilmesi sonrası etin tekrarlaması ihtimali % 50 dir.

    • Greftli cerrahi denilen ve gözün diğer bir bölgesinden alınan sağlam doku parçasının, çıkarılan parçanın yerine yerleştirildiği metotta tekrarlama oranı % 1 lere düşmektedir. Yani çok daha başarılı bir yöntemdir. Hastanemizde rutin olarak bu yöntemi uygulamakdayız. Bu işlem damla anestezi altında 15 dakika kadar süren bir işlemdir. Ağrısız bir işlemdir. Ameliyat sonrası hasta kalkıp evine gidebilir. İlk gün gözü kapalı tutmakta fayda vardır. Ertesi günden itibaren hasta günlük hayatına devam eder. 2-3 hafta süreyle damla kullanılması gerekir. Ameliyat sonrası bir hafta on gün kadar kızarıklık ve batma şikayeti olabilir. Evde veya hastanede yatıp bakım gerektirmez. Daha önce ameliyat geçirmiş ve nüksetmiş vakalar, doku nakli uygulamak kaydı ile tekrar ameliyat yapılabilir.

    •  

  • Ara 17, 2022

Son Yazılar

Tüm Yazıları Listele >>>

Randevu İçin

0 (344) 235 44 44

Uğur Göz Hastanesinde alanında uzman doktorunuzdan randevu almak çok kolay!

Randevu Al
Kullanıcı deneyimini geliştirmek için, çerezler kullanıyoruz. Çerez Politikamız